Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Klim, duik en ontwerp. Laat je inspireren door architectenbureau MVRDV, kunstmatige intelligentie en werelden die je eerder nog niet kende. Stijg naar grote hoogten voor adembenemend uitzicht over de stad of blijf met beide benen op de vloer en schud je heupen los in het café.

Op 18 juni 2022 openen tussen 20.00 en 01.00 uur zo'n 40 Rotterdamse kunstinstellingen hun deuren tijdens Museumnacht010 met een exclusief programma. Bekijk het programma en koop tickets op Museumnacht010.

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Het Podium

Op het dak van Het Nieuwe Instituut
20.00 - 23.00 uur

Op zoek naar een nieuw perspectief of zin in hogere sferen? Beklim dan de 143 treden (of neem de lift) naar Het Podium en waan je met je hoofd in de wolken. Het felroze platform biedt een spectaculair uitzicht over de stad – vanaf een dak dat nooit eerder toegankelijk was voor publiek. Het Podium is een ontwerp van architectenbureau MVRDV. Nieuwsgierig naar hun visie, werkwijze en projecten uit hun archief? Zak dan af naar de zesde verdieping: daar kom je alles te weten over hun praktijk in de tentoonstelling MVRDVHNI: The Living Archive of a Studio

Speedtours

20.00-01.00 uur

Te weinig tijd om op eigen houtje de tentoonstellingen te verkennen? De speedtours bieden uitkomst. Onderzoek design, digitale cultuur en architectuur met een omleider. Aan de hand van hun expertise als maker – van danser tot muzikant, kunstenaar en dj – ervaar je in een kwartier verschillende invalshoeken van een tentoonstelling.

Film: Queer Mercury (17 min.)

Auditorium
20.00 – 01.00 uur

‘Collaborative worldbuilding’ en ‘speculative storytelling’ kenmerken het werk van kunstenaar en ontwerper Erik Peters. In de documentaire Queer Mercury onderzoekt Peters inclusieve toekomsten door drie leden van de Nederlandse ballroomscene – Nubia Génisis, Sarafina Paulina Bonita en Monika Vineyard – te volgen in de voorbereidingen naar het Utopia Ball, dat plaatsvond in september 2021. De film brengt deze drie hoofdrolspelers in beeld terwijl zij reflecteren op de ballroomcultuur, die een inclusieve toekomst nastreeft door een ruimte te creëren waarin alle genderidentiteiten en -expressies welkom zijn.

Het Nieuwe Club Café

20.00-01.00 uur

Het Nieuwe Café? Het Nieuwe Club Café zul je bedoelen! Breng de RoXY-clubcultuur uit Het ontwerp van het sociale hier in de praktijk. Dans op de klanken van de nacht en les je dorst met een speciale Museumnacht010-cocktail!

De toekomst door kunstmatige ogen. 20 jaar VPRO Tegenlicht

Gallery -1
20.00 - 01.00 uur

Kun jij achterhalen met wat voor ‘ogen’ kunstmatige intelligentie kijkt? Experimenteer ermee in de interactieve installatie van Richard Vijgen waar je een zelflerende computer naar het archief van het televisieprogramma VPRO Tegenlicht kunt laten kijken. Waar zie je mogelijkheden? En heeft kunstmatige intelligentie ook blinde vlekken? ‘Select an artificial eye’ en zie het met eigen ogen.

Rotterdam Architectuur Maand: (T)Huis

Gallery 1
20.00 – 01.00 uur

(T)Huis is wat er om je heen gebeurt, wat je ziet als je uit het raam kijkt en wat je hoort als je de deur uit loopt. (T)Huis is je verbonden voelen met je leefomgeving. Een leefomgeving die momenteel onder druk staat. Hoe bouwen we aan een leefomgeving die duurzaam, groen, betaalbaar en toegankelijk voor iedereen is? Oplossingen en kansen lijken ver weg, maar komen dichterbij in de tentoonstelling (T)Huis. De tentoonstelling biedt een podium aan de innovatieve plannen en ontwerpen van burgers, architecten, ontwerpers, makers en vernieuwers. De ruim dertig vernieuwende projecten bieden perspectief voor de toekomst van onze leefomgeving. Circulaire energie, het dak op, verticale dorpen of zelfbouw, wat spreekt jou het meest aan?

Het ontwerp van het sociale

Gallery 1
20.00 – 01.00 uur

De nachtclub als cultureel breekijzer? Creatieve interactie tussen planten, dieren en mensen? Kraken om de stad van binnenuit te veranderen? Ga op visite bij de negen kamers – elk met een eigen thema – van de tentoonstelling Het ontwerp van het sociale om meer te weten te komen over hoe ontwerp bijdraagt aan ons sociale verkeer: aan nieuwe vormen van wonen, werken en communiceren met elkaar. Welke kamer zou jij wel willen betrekken?

Op zoek naar het pluriversum

Gallery 2
20.00 – 00.30 uur

Ga op pad door het pluriversum, een wereld waarin meerdere werelden tegelijk kunnen gedijen. Luister naar de ademhaling van een blad, begin een relatie met microben, laat de seksuele energie van de wind door je heen waaien en oefen het ‘nee’ van het verzet en het ‘ja’ van de verbeelding. Samenstellers Sophie Krier en Erik Wong zetten in deze tentoonstelling 27 deuren naar het pluriversum open. Achter elke deur schuilt een wereld, een ontmoeting met een ontwerper of maker. Hun stemmen en radicale verbeeldingen hebben we hard nodig als we willen werken aan een wereld die ruimte maakt voor vele werelden: een toekomst die voor alles wat leeft op deze planeet ook daadwerkelijk toekomst heeft. 

Huis Sonneveld

Jongkindstraat 12
20.00-00.30 (laatste inloop)

Huis Sonneveld is een tijdmachine die je naar de jaren 1930 brengt. Wat voor muziek hoort daarbij? Welke platen draaide de familie Sonneveld? En wat werd er zoal gespeeld op de piano? Nieuwsgierig? De muzikanten van het Extended Music Collective zochten het uit en brengen hun ontdekkingen op Museumnacht010 ten gehore.

Het Podium is mede mogelijk gemaakt door: